Welke Hijab moet ik kiezen? Alle Hoofddoekstoffen en modellen vergeleken

Welke Hoofddoek past bij jou?

Tegenwoordig zijn hoofddoeken verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. De keuze van de stof is een van de belangrijkste kenmerken waarbij een ontwerper zijn product kan laten opvallen. Hieronder zal ik uitleggen welke stoffen doorgaans worden gebruikt en wat de voor- en nadelen zijn van elke stofsoort.

1. JERSEY HIJAB

De Jersey hijab is een van de meest comfortabele hoofddoeken. Het materiaal is soepel en elastisch, waardoor het gemakkelijk in vorm te brengen en te houden is. Het houdt je warm in de winter en is redelijk luchtig in de zomer. Daarom is het een van de meest geliefde hoofddoeken en daarom staat deze bij ons op de eerste plaats.

2. CHIFFON

De chiffon hoofddoeken zijn al meer dan 20 jaar een onmisbaar onderdeel van het straatbeeld in Nederland en België. Deze hoofddoeken worden vaak aangeduid als grote of middelgrote ronde hoofddoeken of crêpe sjaals. In Nederland staan ze bekend onder de merknaam Founara en in België onder de merknaam Medina. Het materiaal chiffon is zeer licht en soepel, zelfs meer dan een jersey sjaal. Echter, hierdoor is het ook kwetsbaarder.

3. PASHMINA

De Pashmina sjaal bestaat al geruime tijd op de reguliere markt als gewone sjaal, maar kreeg op een bepaald moment veel populariteit als hoofddoek. Tegenwoordig zijn er speciale varianten ontwikkeld voor moslima’s. Deze varianten hebben geen franjes, zijn versierd met kraaltjes en hebben borduurwerk. Pashmina heeft als voordeel dat het een duurzaam product is, heerlijk warm in de winter en minder geschikt in de zomer. Echter, vanwege hun mooie authentieke uitstraling kiezen veel moslima’s ervoor om ze toch te dragen in de zomer.

4. INSTANT

De Instant Hijab is een hedendaagse en modieuze variant van de Amira Hoofddoek (zie nr. 5) die enkele jaren geleden vanuit Maleisië is geïntroduceerd. Deze Hijab kan van diverse stoffen gemaakt zijn en is zo ontworpen dat je hem eenvoudig en zonder spelden kunt dragen. In tegenstelling tot de Amira zijn er bij de Instant Hijab verschillende vormen en ontwerpen beschikbaar. Hierdoor combineert het de praktische eigenschappen van een Amira met een trendy uitstraling.

5. Amira

De Amira Komt oorspronkelijk uit Syrië en is een van de eerste hoofddoeksoorten die in Nederland door de moslima’s gedragen werden. Deze hoofddoeksoort word vaak door de moderne moslima zo veel mogelijk geweerd. Toch word deze hoofddoek nog steeds erg vaak gedragen. Dit komt doordat de hoofddoek erg makkelijk is om te doen. Je hebt geen spelden nodig om hem vast te zetten en hij zit eigenlijk altijd, zoals je wil dat hij zit. De Amira is in verschillende soorten te verkrijgen. Je hebt de eendelige en de tweedelige. Bij de tweedelige is de haarband los van de rest van de hoofddoek. Verder word de hoofddoek gemaakt van katoen of polyester en soms een mix van de twee met elasthan toegevoegd, zodat de hoofddoek rekbaar is.

6. Kreukel & Ribbel

De absolute bestseller van afgelopen jaren vind je in deze categorie. De skin hijab heeft met gemak alle hoofddoeken voorbij gestreefd in de verkoopcijfers. Voorheen waren de chiffon hijabs met gemak de populairste, maar de skin hijab is goedkoper, minder kwetsbaar en net zo gemakkelijk te dragen en/of te combineren. Naast skin hijabs, zijn ook de ribbel hijab (in het Engels worden ze pleated hijab genoemd) uitermate populair.

7. Medina Silk

Hijab is de Absolute hype van 2021. Medina Silk hoofddoeken hebben anders dan de naam doet vermoeden eigen helemaal niks met zijde te maken. De stof is echt prachtig, alleen totaal iets anders dan zijde. Medina Silk hoofddoeken zijn effen kleur hijabs, vaak in mooie nude kleuren te krijgen en van echt boterzachte stof gemaakt. Stof is een stuk minder kwetsbaar dan chiffon sjaals en ook helemaal niet doorzichtig. Er is echter 1 nadeel, ze zijn aan de prijs. Laatst had Libasi.nl een actie met 5 chiffon sjaals voor 10 euro, voor iets minder dan 10 euro krijg je slechts 1 medina silk sjaal. 

8. Silk-Look Scarf

In tegenstelling tot de Medina silk heeft deze sjaal een sterke gelijkenis met echt zijde sjaals. Zijde heeft een typische glans, die bijvoorbeeld erg verschilt van een satijnen sjaal. De Silk-Look Scarf beschikken over deze glans en worden door veel moslima’s op feestjes als een moderner alternatief gedragen voor de Satijnen hoofddoeken

9. Turban Hijab

De zijde-look sjaals is als alternatief op de markt gekomen die een mooiere en op zijde lijkende glans heeft. De hoofddoek is dan wel weer een stuk duurder.

10. Sporthoofddoeken

Zowel Nike als Adidas zijn inmiddels met hun eigen sporthoofddoek gekomen, nadat Capsters, een Nederlands bedrijf een hele tijd terug met al met dit product op de markt is gekomen. Wij verkopen op dit moment alleen de Nike hoofddoek en een merkloze van eigen import.

Mobiele versie afsluiten