Welke Hijab moet ik kiezen? Alle Hoofddoekstoffen en modellen vergeleken

Welke Hoofddoek past bij jou?

Hoofddoeken heb je tegenwoordig in alle soorten en maten. Bij het ontwerp van een hoofddoek is stofkeuze 1 van de hoofdeigenschappen waarbij een ontwerper zijn product kan onderscheiden. Ik probeer hieronder uit te leggen welke stoffen meestal gebruikt worden en wat de voordelen en nadelen zijn per stofsoort. 

1. Jersey Hijab

De Jersey hijab is een van de meeste comfortabele soort hoofddoek. Het is soepel, elastisch en daarom goed in vorm te krijgen en te houden. Het is lekker warm in de winter en redelijk luchtig in de zomer. Het is daarom ook een van de populairste hoofddoeken en daarom staat deze bij ons bovenaan.


2. Chiffon Hoofddoek

De Chiffonnen hoofddoeken zijn al ruim 20 jaar niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Nederland en België. De hoofddoeken zijn vaak bekend onder de namen grote of medium ronde hoofddoek of crêpe sjaal. Deze hoofddoeken zijn bekend onder de Nederlandse merknaam Founara en de Belgische merknaam Medina. Chiffon heeft als voordeel dat het zeer licht en soepel is, nog meer dan de jersey sjaal. Het is echter daardoor ook wel kwetsbaarder. 

3. Pashmina Sjaal

De Pashmina sjaal bestaat natuurlijk al langer voor de reguliere markt als gewone sjaal, maar werd op een gegeven moment zeer populair om als hoofddoek te dragen. Tegenwoordig zijn er speciaal varianten ontwikkeld voor de moslima. Varianten zonder sliertjes, met kraaltjes erop bevestigd en met versiering op geborduurd. Pashmina heeft als voordeel dat het een duurzaam product is. Het is lekker warm in de winter, in zomer zijn ze ietsjes minder geschikt, maar door de mooie authentieke uitstraling voor veel moslima’s geen reden om ze dan niet te dragen.

4. Instant Hijab

De Instant Hijab is een moderne, modieuze reactie op de Amira Hoofddoek (zie nr. 5) die  een paar jaar gelden uit Maleisië over kwam waaien. De Instant Hijab kan van elk soort stof gemaakt zijn. De Hoofddoek is zo genaaid dat je hem gemakkelijk, zonder spelden om kan doen. In tegenstelling tot de Amira zijn er bij de instant meerdere vormen en creaties verkrijgbaar. Zo heeft het de gemak van een Amira, maar heb je toch een trendy hoofddoek aan. 

5. Amira

De Amira Komt oorspronkelijk uit Syrië en is een van de eerste hoofddoeksoorten die in Nederland door de moslima’s gedragen werden. Deze hoofddoeksoort word vaak door de moderne moslima zo veel mogelijk geweerd. Toch word deze hoofddoek nog steeds erg vaak gedragen. Dit komt doordat de hoofddoek erg makkelijk is om te doen. Je hebt geen spelden nodig om hem vast te zetten en hij zit eigenlijk altijd, zoals je wil dat hij zit. De Amira is in verschillende soorten te verkrijgen. Je hebt de eendelige en de tweedelige. Bij de tweedelige is de haarband los van de rest van de hoofddoek. Verder word de hoofddoek gemaakt van katoen of polyester en soms een mix van de twee met elasthan toegevoegd, zodat de hoofddoek rekbaar is.


6. Kreukel & Ribbel

De absolute bestseller van afgelopen jaren vind je in deze categorie. De skin hijab heeft met gemak alle hoofddoeken voorbij gestreefd in de verkoopcijfers. Voorheen waren de chiffon hijabs met gemak de populairste, maar de skin hijab is goedkoper, minder kwetsbaar en net zo gemakkelijk te dragen en/of te combineren. Naast skin hijabs, zijn ook de ribbel hijab (in het Engels worden ze pleated hijab genoemd) uitermate populair.

7. Medina Silk

Hijab is de Absolute hype van 2021. Medina Silk hoofddoeken hebben anders dan de naam doet vermoeden eigen helemaal niks met zijde te maken. De stof is echt prachtig, alleen totaal iets anders dan zijde. Medina Silk hoofddoeken zijn effen kleur hijabs, vaak in mooie nude kleuren te krijgen en van echt boterzachte stof gemaakt. Stof is een stuk minder kwetsbaar dan chiffon sjaals en ook helemaal niet doorzichtig. Er is echter 1 nadeel, ze zijn aan de prijs. Laatst had Libasi.nl een actie met 5 chiffon sjaals voor 10 euro, voor iets minder dan 10 euro krijg je slechts 1 medina silk sjaal. 

8. Silk-Look Scarf

In tegenstelling tot de Medina silk heeft deze sjaal een sterke gelijkenis met echt zijde sjaals. Zijde heeft een typische glans, die bijvoorbeeld erg verschilt van een satijnen sjaal. De Silk-Look Scarf beschikken over deze glans en worden door veel moslima’s op feestjes als een moderner alternatief gedragen voor de Satijnen hoofddoeken


9. Turban Hijab

De zijde-look sjaals is als alternatief op de markt gekomen die een mooiere en op zijde lijkende glans heeft. De hoofddoek is dan wel weer een stuk duurder.

10. Sporthoofddoeken

Zowel Nike als Adidas zijn inmiddels met hun eigen sporthoofddoek gekomen, nadat Capsters, een Nederlands bedrijf een hele tijd terug met al met dit product op de markt is gekomen. Wij verkopen op dit moment alleen de Nike hoofddoek en een merkloze van eigen import.
Hoofddoeken Bestellen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.