Arabische woorden in het Nederlands

Je had het misschien niet verwacht, maar de Nederlandse taal zit vol met Arabische woorden. Hieronder vind je een top 10 met woorden die of heel verrassend zijn of erg veel gebruikt worden.

  1. Alcohol

Je had misschien niet verwacht dat datgene wat in de Arabische wereld veelal verboden is toch het woord heeft bedacht wat in de rest van de wereld zoveel gebruikt word. Dit is dus zeker een verrassende, maar ook een veel gebruikt woord.

2. Algebra

De meeste woorden die beginnen met “AL” komen uit het Arabisch. De Arabieren waren de grondleggers van Algebra en nadat in het jaar 820 het boek “Hisab al Djabr wa al muqabala” verscheen, deed deze rekenwijze en daarmee ook het woord zijn intrede in Nederland. Het woord komt van het Arabische woord “Al-Gibr” wat verbinding betekent.

3. Suiker

Suiker is inmiddels niet meer weg te denken uit onze leven. Of we hier nou blij mee moeten zijn of niet, het is een van de meest gebruikte bestanddelen in onze voeding tegenwoordig. In de twaalfde eeuw namen de kruisvaarders dit goedje uit de Arabische wereld en daarmee ook het woord.

4. Koffie

Na suiker is het volgende verslavend goedje aan de beurt. De Arabieren kwamen in Ethiopië in de provincie Kaffa in aanraking met Koffie en begonnen het Kahwa te noemen. In de zestiende eeuw kwamen de Europeanen op hun beurt in de Arabische wereld en integreerde het woord in de verschillende Europese talen.

5. Caravan

In eerste instantie is men vaak verrast dat het woord van dit door Nederlanders geliefde voertuig niet op zijn zijn minst uit Europa komt. Maar als je bedenkt dat caravan van karavaan komt, dan is het begrijpelijk dat het woord karavaan zijn oorsprong heeft in het Arabisch.

6. Cijfer

Je zult merken dat veel wiskundige woorden uit het Arabisch komen. Cijfer komt van het woord cifr, wat nul betekend. Later zijn hadden de Arabieren een ander woord voor nul bedacht: Zero en ook dat woord is andere talen terug te vinden.

7. Stroop

Ook de Hollandse stroopwafel is voor een deel Arabisch. Naja, het woord dan. Stroop komt van sarbat, wat drank in het Arabisch Betekend.

8. Sorbet

Je zult misschien denken, de vorige woord sarbat kwam al erg dichtbij sorbet. Ja dat klopt, we hebben namelijk 2 woorden ontleend van één Arabische woord. Dus ook sorbet komt van sarbat.

9. Douane

Douane komt van het woord diwan wat register betekend. Geen spannende toelichting, echter is douane zo een veel voorkomend en belangrijk fenomeen in de wereld, dat hij wel in het lijstje paste.

10. Matras

Matras komt van het woord al matrah wat letterlijk het neergeworpen ding betekend. I rest my case…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.