Betrouwbare Islamitische Uitgeverijen in Nederland en België

Islamitische Boeken zijn in tegenstelling tot informatie online, makkelijker te controleren. De uitgeverij neemt namelijk de rol van controleur op zich, wanneer zij een boek uitgeven en verkopen. Wanneer een uitgever een boek uitgeeft die niet betrouwbaar is, is dit heel erg schadelijk voor de vertrouwen. Uitgeverijen waarbij dit is voorgekomen, zijn hierdoor niet van de grond gekomen, waardoor inmiddels duidelijk is na jarenlang bewezen diensten welke te vertrouwen zijn. 

In Nederland heb je tientallen uitgeverijen die meer dan tien jaar gelden zijn opgericht en sindsdien een reputatie hebben opgebouwd van uitgaves van enkel alleen betrouwbare soennitische boeken, geschreven of goedgekeurd door betrouwbare islamitische geleerden. 

Hieronder zullen we de 10 grootste uitgeverijen vermelden met een korte beschrijving waarin zij zich onderscheiden van de rest.

1. Uitgeverij Noer

Uitgeverij Noer is een pionier wat betreft het uitgeven van islamitische titels in Nederland. Zij hebben boeken vertaald voor een zeer breed publiek. Ze hebben een ruime keus kinderboeken. Verhalen voor kinderen, boeken met een opvoedkundig boodschap en leerboeken. Voor volwassen hebben ze ook een breed assortiment uitgebracht. Ze hebben de zeer bekende traditionele boeken zoals “raheeq al mukhtom’ (biografie van de profeet)qisas al anbiya (geschiedenis van de profeten)“hisnul muslim’ (doea boek) vertaald en uitgebracht. Dit zijn titels die wereldwijd in heel erg veel talen uit is gegeven en een zeer bijzondere plek hebben in de islamitische literatuur. Naast deze klassiekers heeft noer ook erg belangrijke zelf hulp boeken uitgebracht. Een boek die stap voor stap beschrijft hoe je moet bidden of een boek met de regels voor het huwelijk. Uitgeverij Noer heeft inmiddels 90 titels uitgebracht en staat daarom op nummer 1. 

2. Goodwords

Goodword is de enige internationale uitgeverij met wereldwijde dekking. In Nederland is het nog niet zo lang actief, maar zijn Engelstalige tak telt honderden titels en spellen. Goodwords komt uit India en heeft zijn focus helemaal gericht op kinderboeken en Spellen. Doordat het internationaal al zo groot is, heeft het Nederland direct een aantal absolute bestsellers opgeleverd met: Mijn eerste koran verhalenboek als kers op de taart.  Ondanks dat het in Nederland niet zo lang actief is, staat goodword toch op de tweede plek.

3. Al Yaqeen

Al-Yaqeen is een uitgever die gelinkt is aan Moskee as-soennah in Den haag. Veruit de Allerbekendste boek van hen is de vertaling van de koran door Aboe Ismail (en studenten). Dat boek is goed voor meer dan de helft van alle verkopen van de boeken van Al Yaqeen. 

4. Uitgeverij Badr

Uitgevrij Badr is opgericht in België met als doelgroep Vlaanderen en Nederland. De bekendste titels van deze uitgeverij zijn boeken voor de beginnende moslim. Islam voor Beginners is een boek die elke beginnende of net bekeerde moslim zou moeten lezen. Een boek die erg duidelijk en bondig de belangrijkste aspecten van de islam beschrijft en uitlegt. Verder beschikt de uitgever over de vertaling van de klasieker: Riad u salihien (Tuinen der oprechten) van imam an-nawawi.

5. Dar al Maarifah

Dar Al Maarifah in een uitgeverij opgericht in Syrië. Het is een uitgeverij met slechts 1 boek in het Nederlands en is dus niet op de Nederlandse markt gericht. Desalniettemin is het wel een uitgeverij met een belangrijke plek in het huidige assortiment. Dar al Maarifah heeft namelijk het patent op wereldwijd de beste en meest gewaardeerde Tajweed korans. Doormiddel van kleurcodes kun je met zo een tadjweed koran de uitspraak goed leren uitvoeren. Deze Tajweed korans zijn zeer populair en inmiddels onmisbaar geworden. 

6. Project Dien

Project Dien is samen met uitgeverij Noer een van de eerste die, ongeveer 20 jaar geleden. In tegenstelling tot uitgeverij Noer die in een sneltreinvaart richting de 100 titels gaat, kiest project Dien voor een rustige stabiele situatie. Heel erg veel titels heeft Project dien dus niet vertaald. De zesde plek hebben ze te danken aan een misschien wel de grootste “Project” op het gebied van het het vertalen van islamitische boeken. Project Dien heeft namelijk de complete Tafsir van Ibn Kathir naar het Nederlands vertaald. Deze bijzondere collectie boeken legt uitermate gedetailleerd en bijzonder correct uit wat de interpretatie is van de Koran, volgens Ibn Kathir (een zeer gewaardeerde geleerde, Allahi Ra7moe) Deze collectie bestaat uit 8 dikke boeken met bijelkaar meer dan 5 000 bladzijdes. Als je deze collectie bij Islamboekhandel.nl besteld, krijg je van hun een waardebon van maar liefst 40 euro die je bij meerdere shops kunt besteden.

7. Ahl uhl Hadith Publicaties

word vervolgd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.